El projecte “Turisme Km0 al riu Besòs” és una iniciativa cultural i d’Economia Social i Solidària (ESS) que té com a objectiu dissenyar itineraris culturals per a conèixer els barris de Sant Andreu, a Barcelona, a través de les Arts Visuals, Arts Sonores i Urban Tactics. Una proposta per redescobrir el districte, tenint en compte el camí del riu Besòs, i el mateix riu com a eix vertebrador de tot un ecosistema ambiental i sistema social i econòmic.
El projecte promou el turisme de proximitat responsable, en la línia del projecte TurismESS, així com en la preservació del patrimoni local, amb una perspectiva mediambiental que posa en valor l’eix fluvial del Besòs com a motor de reactivació socioeconòmica dels barris, fomentant la dinamització dels negocis locals a través d’un turisme entre barris de la ciutat de Barcelona.
Aquest projecte es realitza en col·laboració amb l’alumnat i el professorat de l’Escola Ramon Llull Sant Andreu amb qui co-dissenyarem els itineraris. A través d’aquesta cocreació, el projecte busca involucrar i empoderar la comunitat local, fomentant la participació activa del veïnat en la promoció i difusió dels atractius turístics dels barris amb dues claus: sostenibilitat i reapropiació. El projecte té el suport de l’Ajuntament de Barcelona per mitjà del programa Impulsem el Que fas, finançat per la taxa turística.
Col·laboradors: Aquest projecte és fruit de l’associació de 4 entitats BITLAB, MIXITÈ, ESPAI AMBIENTAL i amb el suport de l’Impulsem el que fas 2023 de Barcelona Activa
Per dur a terme el projecte, s’utilitzen metodologies de Ciència Ciutadana i es basa en una lògica d’ACTS:
CONTEXT
Els barris on actuem, Trinitat Vella i Baró de Viver, són zones afectades per la contaminació que ha tingut el riu, amb àrees repletes de polígons industrials i completament travessades per ferides urbanes com el nus de la Trinitat i la ronda litoral. Tot això, sumat al fet de ser alguns dels barris amb la renda mitjana per persona més baixa de la ciutat (IDESCAT, 2020). Per aquest motiu, es torna especialment important promoure ofertes de turisme, gaudi i d’accés a la natura en aquestes zones. A més, l’Escola es troba al barri del Congrés, separat del districte de Sant Andreu per la Meridiana. Això fa que la majoria de l’alumnat no s’identifiqui amb el districte i molt menys amb el riu Besòs. Així doncs, d’una banda, es vol promoure la inclusió del barri del Congrés al districte, a més de mostrar un espai natural amb un potent ecosistema de fauna i flora.
La voluntat d’incloure a la ciutadania en el procés d’elaboració de la proposta turística, així com considerar-la el públic a qui anirà dirigida, és una peça clau dins de la proposta de transformació turística de la ciutat. Actualment, Barcelona, té un problema de turistificació i la seva economia es basa en un turisme internacional que genera múltiples externalitats negatives. A la vegada, però, no té cap política pública en turisme dirigida a la població local. Hem de tenir la capacitat de decréixer de forma justa a la vegada que garantim una transició cap a un model socioeconòmic i ambiental més sostenible. Una de les fórmules pot ser generant una oferta turística de proximitat dirigida a la població de Barcelona, sobretot a aquelles persones més vulnerabilitzades.
Després de ser el segon riu més contaminat d’Europa durant anys, actualment el Besòs es troba en procés de renaturalització a través de tres llacunes artificials. Un espai per acollir 200 espècies autòctones, la majoria aus, seguides de papallones, peixos i mamífers. Aquesta acció ajudarà també a mitigar el canvi climàtic, decisió fonamental en un context d’alarma davant del ràpid creixement de l’escalfament global i la poca eficiència de les polítiques actuals.