El projecte mac mater art community és un espai que contempla la creació de residències artístiques inclusives, presencials i virtuals, així com un espai de recerca que permeti implementar models de sostenibilitat per a la creació artística des de la mirada d’artistes amb necessitats no estàndards.
Mac és un espai de debat, reflexió i experimentació, on s’investiga a través de la pràctica i la recerca de dades, així com a través d’estudis de cas, sobre la situació de vulnerabilitat de certs col·lectius artístics, com són artistes que maternen en les seves primeres etapes, artistes amb càrregues familiars de cures a adultes dependents, o bé artistes amb diversitat funcional de diversa índole. Alhora, és una acció que apunta a la innovació, en clau feminista, en les polítiques culturals, laborals i econòmiques amb impacte sociocultural positiu, posant la vida al centre.
El projecte mac treballa a partir de les següents línies
Tens un espai de residència artística, un coworking, un centre cultural i vols implementar aquest programa? Vols que t’assessorem? Contacta’ns i juntes dissenyarem un programa de residència a mida.
CONTEXT
Silvia Campidelli, Luna Coppola de Duae Collective amb les seves filles Victoria y Noah
El procés de recerca es remunta a l’any 2017 a partir del manifest que Duae Collective (Luna Coppola i Silvia Campidelli) posen en circulació: Yes, Of Course, We Are Mothers, amb més de 3000 firmants de tot el món. Un cop sobre la taula per la discriminació de gènere en els ecosistemes creatius, com en qualsevol altre ecosistema laboral; provocant l’aïllament en què les mares es veuen relegades en els primers anys de criança, l’estancament les seves carreres per les exigències del sistema, i moltes vegades abandonant la professió. O encara pitjor, l’abandonament de les criatures per la professió, deixant la seva criança des de les primeres fases de la maternitat, en mans de tercers, convertint la maternitat en una experiència frustrant (per a mares i fillis) i cosificant les dones en el rol de màquines biològiques que generen infants, amb les possibles greus conseqüències, tant físiques com psicològiques, tant per les mares com per a les seves famílies.
Des de 2017 investiguem, de forma col·laborativa i en cooperació, fórmules que no passin pel concepte “llar d’infants”, sinó que integrin les cures dins dels espais de treball, per tal de normalitzar el fet de posar la vida al centre. També treballem perquè no es relacioni exclusivament la maternitat amb les dones, qui pràcticament són les que acostumen a assumir el rol de cuidadores i pateixen, en primera instància, el fenomen del terra enganxós.
Seguim pensant i investigant sobre la pràctica (error-assaig) amb entitats i espais com Prohibit No Tocar (Maresme), Fabra i Coats: Fàbrica de Creació (Barcelona), Bit Lab (Barcelona), La Nau Ivanow (Barcelona), The Procreate Project i The Mother House (Londres), Karni&Saul de l’Eye Mama project (Bristol, UK), Lenka Clayton de l’Artist Residency in Motherhood (Portland, EEUU), Zip Zone (Roma), Glorious Mothers (Itàlia), Mama Residence Artistique (París), entre altres.
CICLE D’ENTREVISTES MUM`S CONFESSIONS
Mum`s Confessions és un projecte de Duae Collective, és una investigació en format d’entrevistes virtuals “video podcast” que activa una plataforma online, un espai obert i compartit, una xarxa cultural col·laborativa de suport mutu dedicada a investigar l’estat de la qüestió de la relació entre art, maternitat i infància. Amb Mum`s Confessions obrim un espai virtual, una finestra als nous paisatges domèstics de cada dona, als seus ecosistemes. El cicle d’entrevistes virtual ens porta a la creació d’un arxiu digital de les històries de totes les dones al sector de les arts i la cultura de la ciutat de Barcelona i de tot el món,un espai compartit on poder “confessar”, escoltar-nos i debatre experiències i necessitats, a curt, mitjà i llarg termini. Actualment comptem amb més de 70 entrevistes a molts països i continents. Voleu participar al cicle d’entrevistes?
MATER ART – RESIDENCIÈS AMB CURA INFANTIL
L’acció més visible de MAC – Mater Art Community és una residència artística en un espai compartit, un lloc pràctic i dinàmic, amb ambient infantil i laboral, amb cura professional de les filles, així com amb suport logístic i econòmic. Un model pioner de residència artística amb cura infantil (0-5), públic i gratuït, per a partir d’aquí pensar nous models de sostenibilitat.
Integrem el disseny d’un espai de cures infantils a la vista de la mare, per tal de facilitar el binomi treball-conciliació en les seves pràctiques diverses. Afegim un servei de cures amb una especialista educadora infantil durant un horari específic en un espai jugable, amable dissenyat per Prohibit No Tocar.
Va ser pioner a l’estat espanyol als seus inicis l’any 2021, però ara podem dir que és un model provat i sostenible per als centres de creació. Es tracta d’un model implementat a una zona urbana, amb espai de cures integrat en equilibri dins de l’espai de treball, amb suport tècnic professional i amb un servei de cures infantils gratuït, en la línia del foment de la filosofia de la co-criança, allunyat del concepte “llar d’infants”.
EDICIONS PASSADES: 2021 – Edició a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació – 2022 – Edició en format micro-residència al Centre d’Art La Capella. – 2023 – Edició a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació (octubre i novembre). – 2023 – Sessió de pensament al Centre d’Art La Capella (novembre).
PRÒXIMES EDICIONS: 2024 – Edició a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació (octubre i novembre).