mater art 2024 – Programa de residència artística amb cura infantil a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Mater Art és un programa de residència amb cura infantil per a artistes, curadores o investigadores de l’art que maternen.
BASE Ò i Fabra i Coats: Fàbrica de creació, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona, desenvolupem el projecte MATER ART, que té per objecte donar suport al desenvolupament de projectes artístics amb una residència amb cura infantil, durant 2 mesos: de dimarts dia 1 d’octubre 2024 a divendres 29 de novembre 2024.
Les persones residents de MATER ART 2024 que acollirem a la fàbrica de creació amb les seves criatures son: Laura Llaneli i Óscar de la Fuente, Anisa Mathews, Candela dal Pont, Marta Delatte Espinosa.
ANISA MATTEWS
Anisa Matthews és una artista i dissenyadora afroindígena, la seva obra celebra la saviesa indígena, la divinitat de la naturalesa i la força de la maternitat. Inspirada pel afrofuturisme i l’espiritualitat ancestral, les seves peces combinen pintura, poesia, flors premsades i objectes trobats. Viu a Barcelona amb la seva parella i el seu fill d’un any.
Durant la residència, Anisa explorarà tècniques del tenyit natural i bàtik, creant prototips de roba funcional, sostenible i estètica per a noves mares que fusiona modernitat i tradició.
CANDELA DAL PONT
Nascuda a Buenos Aires, resideix a Barcelona des de 2007 on estudia Fotografia Artística a l’escola Serra i Abella, continuant la seva formació de Realització Multimèdia a l’escola EMAV. En 2017 comença estudis de Multimèdia en la UOC. Treballa de manera freelance entre teatre, publicitat i cinema. En 2022 es converteix en mare de Saori.
Durant la residència, Candela desenvoluparà un projecte que va començar just quan va ser mare. Un projecte que investiga les possibilitats del moviment, inspirada en el cos de la filla i en el seu propi cos després de parir. Desenvoluparà part d’un fotollibre que inclourà una sèrie de fotografies digitals i analògiques que aprofundeixin en les possibilitats del cos en moviment en àmbits naturals. També explorareu amb tècniques que el fascinen, com la cianotípia o el transfer, fent possibles imatges en altres materials a part del paper. El desenvolupament d’aquestes peces està lligat a la seva experiència que l’art guareix, “l’art acompanya i es converteix en un refugi de moltes converses en solitari que tenim les mares.”
LAURA LLANELI I ÓSCAR DE LA FUENTE
Laura Llaneli (Granada 1986) és artista i músic. Va cursar estudis musicals i Diplomatura en Disseny Gràfic. És llicenciada en Belles arts i Màster en Art Sonor per la Universitat de Barcelona. El seu treball explora la relació entre la producció i experiència sonora, el llenguatge i les pràctiques de les arts visuals contemporànies. Les seves exposicions i performances s’han mostrat de manera individual i col·lectiva en espais nacionals i internacionals com Fundació Joan Miró, Casal Solleric, Art3 (França), The Clemente’s (NYC), Eufònic o Tsonami IX (Xile).
Óscar de la Fuente (Barcelona 1992) és músic i docent. És graduat en musicologia per la UAB i té el màster de Gestió cultural (UOC) i Art Sonor (UB). En la seva carrera ha tocat el baix a diversos grups de rock dur i actualment és baixista de la banda barcelonina Dekta. En la seva pràctica individual composa música experimental i realitza produccions properes a l’art sonor, com n’és mostra el seu projecte Oso de la Fuente.
Durant la residència, Òscar desenvoluparà part del seu projecte: “La mort d’Apolo” és un projecte de música experimental que podríem englobar dins dels estils ambient, drone i noise. En aquest, els efectes de so adquireixen un paper protagonista i es converteixen en el motor de composició .Durant la residència, Laura desenvoluparà part del seu projecte: “Un grinyol ensordidor, un murmuri continuat, un brunzit inesgotable.” proposa una investigació sobre diferents maneres en què es pot remetre a l’experiència sonora mental a través del text i el llenguatge.
MARTA DELATTE ESPINOSA
Marta Delatte (1982) és investigadora d’Internet i científica de dades amb seu a Barcelona, co-fundadora i directora de recerca de laboratori de creació digital Liquen Data Lab.
“Espores” és una celebració dels 10 anys de la col·lectiva feminista Liquen Data Lab i un homenatge a les comunitats amigues i afins. Un podcast de 10 episodis per explorar temes clau com la cultura digital, la memòria i els arxius, els espais segurs i el pensament vernacular i comunitari.